Sunday, January 16, 2011

Temerloh, Pahang


Temerloh berkembang dari sebuah penempatan kecil bernama Kuala Semantan, dipinggir pertemuan dua sungai, sungai Semantan dan sungai Pahang. Kuala Semantan sebenarnya sebuah Kampung Lama yang kecil di tepi Sungai Semantan. Menurut cerita rakyat, nama "Semantan" berasal dari kata "Seman Tahan". Osman, atau penduduk memanggilnya "Seman Tahan", adalah berasal dari Brunei menetap berhampiran dengan sungai kecil yang disambungkan ke Sungai Pahang. Dia menguasai seni Silat, sehingga banyak orang datang dari jauh dan menetap di sini untuk belajar silat dari beliau. "Seman Tahan" menjadi popular di kalangan penduduk kampung, mereka menamakan sungai "Sungai Seman Tahan". Dengan demikian, bandar berhampiran sungai disebut "Kuala Seman Tahan" ("Kuala" dalam bahasa English bererti river confluence). Nama "Seman Tahan" secara berperingkat menjadi "Semantan".

Daerah Temerloh ditubuhkan pada tarikh 1 Julai, 1889 ketika JP Rodger, Resident Pahang yang pertama membahagi Pahang menjadi 6 wilayah pentadbiran yang lebih kecil (district), iaitu Pekan, Rompin, Kuala Pahang, Kuantan, dan Hulu Temerloh Pahang. Pusat pentabiran Temerloh kemudian (1 Julai 1889) adalah Kuala Semantan. Kuala Semantan mula berkembang pesat, nama Kuala Semantan dianggap cocok sebagai kuala hanya merujuk pada pertemuan sungai. Oleh kerana itu, Kuala Semantan berubah nama menjadi Temerloh. Nama Temerloh muncul ketika sekelompok pendatang dari Minangkabau menetap di sini. Sebelum penjajahan Inggeris, Temerloh ditetapkan oleh beberapa Ketua Kampung (peringkat kampung) dan Orang Besar (pejabat) di bawah pentadbiran Pahang tentang "Sistem Orang Besar". Penduduk Temerloh's sebahagian besar terdiri dari orang Melayu dan Orang Asli, tetapi ada juga kumpulan-kumpulan kecil China, India dan Arab menetap di sini.

Bandar Temerloh yang berada di Tepi sungai yang kaya dengan ikan air tawar seperti Patin, Jelawat, Baung, Tenggalan, Lampam, Belida, Nila dan Kerai. Sebagai Bandar ikan Patin, orang-orang Temerloh telah dengan hidangan khas iaitu Gulai Tempoyak Ikan Patin. Selain itu, lawatan ke Minggu Bazaar Pekan Sehari atau Pekan sari panggilan penduduk tempatan pada setiap hari Ahad sangat menarik unutk dilawati. Terletak di sepanjang tepi sungai bandar, Pekan Sehari adalah tempat di mana semua jenis barangan dan komoditi boleh didapati dan dijual dengan harga yang berpatutan. Fakta tentang Pekan Sehari ini dikatakan yang terpanjang dan terbesar di seluruh Negeri Pahang. Biasanya para peniaga datang melalui jalan sungai diwaktu pagi, dan mengambil tempat mereka sebelum pelanggan tiba sekitar waktu 7,00 pagi. Setiap pagi hari Ahad adalah hari sibuk karana Sampan dan Perahu datang dan pergi mengangkut penumpang dan barang untuk ke Pekan Sehari.

Selain dari pelbagai jenis ikan, bandar Temerloh juga menawarkan pelbagai hutan dan pengalaman hidup liar. Kuala Krau Wildlife Reserve, ialah hutan dara yang penuh dengan hidupan flora dan fauna, ia juga di mana anda dapat pergi melawat ke pusat Pemuliharaan Gajah di Kuala Gandah dan Seladang Breeding Center di Jenderak. Dan Hutan Rekreasi Gunung Senyum, syurga bagi pecinta alam dan gua hanya sekitar 33 km atau 48 minit jauhnya dari bandar Temerloh. Terletak di Bukit Rengit, Lancang, Taman Deerland adalah di mana anda boleh belajar tidak hanya tentang rusa, anda juga boleh memberi mereka makan dan menyentuh mereka, terdapat juga binatang-binatang lain seperti burung unta, merak, kijang dan Wood duck dari Kanada. Zoo mini Temerloh pula menempatkan monyet albino, landak, Black leopard, musang, buaya gharial Malaya dan buaya, Zoo mini merangkumi lebih daripada 1.5 hektar, terletak di Jalan Bahagia, dekat Kampung Sungai Rabit. Ada juga taman rekreasi terletak tepat di tengah bandar Temerloh, di belakang Mahkamah Tinggi Temerloh, disebut "Taman Bandar, atau Town Park. Di antara kemudahan yang disediakan di sini adalah skate-board Park, taman permainan, Track Jogging dan sebuah stadium mini.

Photo from: bayuputra.com, intan_dsha dan thequantumsingularity.blogspot.com

No comments: