Thursday, July 26, 2012

OMG!!!!

Salam uollss

OMG (Oh My God)....teringat zaman kanak-kanak dulu, bila aku sebut Oh My God or God je mesti ada member aku yang berkata "aok sebut God? tak baik wei, tu tuhan kafir"....dan masa tu ternganga aku dengar fatwa dari budak umur 12 tahun tu....bila umur dah meningkat ni terfikir pulak, tak salah bila muslim OMG, tapi salah kalau menyebut OMJ (Oh My Jesus) Jesus baru merujuk pada tuhan Kristian...

Dari segi bahasa bukan ke perkataan God membawa maksud Tuhan, tak percaya sila google sedangkan mak bapak kita ada jugak menyebut "ya tuhanku". dan membawa maksud sama erti oh my god. yang menjadi salah apebila kita samakan GOD dengan Allah. Kalimah God sama sekali tidak boleh diterjemah sebagai Allah. Dari segi bahasa, God hanyalah Tuhan. Dalam bahasa Arab, tuhan = Rab, dalam bahasa Spanyol, tuhan = Dios dan dalam bahasa Korea, tuhan = hananim. takkan orang muslim USA, London, Australlia, sebut ya Tuhanku....sedangkan imam-imam masjid dikota London pun sebut Oh My God. dan tak pernah pulak Muhammad Ali, Frank Ribery dan Zidane sebut ya tuhanku, kecuali Translate ke bahasa Melayu di TV.

Tapi dalam kehidupan kita ni, seorang muslim diMalaysia, yang menggunakan bahasa melayu sebagai bahasa perantaraan, tak payah lah nak "urban" sangat. Masyarakat kita sekarang ni terlalu mudah untuk mengikut budaya. tak sesuai dengan budaya kita. Lebih baik kita bertanyakan dengan orang lebih arif dalam bidang itu, jangan kita ni ikut kepala kita je...dan biar mereka yang arif itu menentukan...

Dan dalam bab agama sebut "Ya Allah"  macam blogger The Red Rambutan sarankan tu, aku setuju lebih afdal dari OMG. Kan kita dah dapat pahala sebab berzikir walaupun bercakap dalam kehidupan seharian daripada dok cakap OMG yang tak mendatangkan hasil. tapi kalau dah kemaruk nak Amerika sangat, aku sarankan OMA (Oh My Allah)....



No comments: